Nu då?

Förra året hade jag förmånen att vara en av tre lärare från Kastellegårdsskolan som fick åka till BETT. Det var mycket inspirerande för mig och mycket av de handfasta tipsen som jag fick använde jag i mitt klassrum. Jag försökte även att sprida det jag sett till resten av skolan.

I år har jag fått förmånen att åka igen, dock inte som lärare utan som rektor för Kastellegårdsskolan. I år ser jag resan med helt andra ögon och det har gett mig så mycket. I år var inte mitt fokus på handfasta tips utan på hur jag ska kunna leda min skola framåt i ett samhälle som vi inte vet hur det kommer att se ut. Vad kommer våra elever att behöva veta när de ska ut i samhället? Idag är informationsflödet så snabbt att det är omöjligt att hänga med på allt.

För att våra elever ska lyckas i framtiden behöver de nycklar. Nycklar som kan låsa upp olika verktyg beroende på vad eleven behöver just för tillfället. Den förståelse har de flesta i svensk skola idag så det behöver man inte åka till London för att få veta. Så varför åker vi? Jo, vi behöver se möjligheterna för hur man kan göra. Vi behöver visioner som sträcker sig långt utanför den fysiska skolbyggnaden och budgeten. Jag säger inte att vi ska strunta i dem för det kan vi inte. Det är vår verklighet. Men om vi fastnar i de frågorna får vi inte tag på de galna och kreativa lösningarna som kanske kan hjälpa oss framåt.  Jag ser möjligheter i alla problem men ibland behöver man tänka bort problemen. I det vardagliga arbetet så är det inte alltid man ser skogen för alla träden.

Att få åka till BETT och se och höra de goda exemplen på hur man kan gå vidare, att få lyssna på forskare, visionärer, och pedagoger från hela världen som lyckats hitta verktyg som fungerar. Att få sitta till långt in på småtimmarna och nätverka med skolor från hela Sverige, att bara få leva i bubblan IT och skolutveckling i några dagar.

Det är därför vi åker.

I Kungälvs kommun har vi möjligheter att göra något fantastiskt med vår skolutveckling, inte bara inom IT, om vi alla hjälps åt, om alla drar sitt strå till stacken. Med alla menar jag alla, från politiker till skolledning till rektorer, pedagoger, elever och föräldrar. Men vi måste göra det tillsammans. Vi måste ha en vision om skolan som alla kan stå för.

Med oss från resan har vi många idéer och embryon till visioner. Den 19 feb kommer BETT gruppen att hålla ett Ed Camp på Munkgärde där olika frågor kommer att lyftas och diskuteras i grupper. ( titta in på länken i menyraden) Jag hoppas att så många pedagoger som möjligt kan komma dit och jag hoppas också att skolledning och politikerna kommer för att diskutera. Kan vi på det mötet lägga undan problemen och istället fokusera på hur vi vill ha det så kommer det att bli ett bra forum att jobba vidare på tillsammans. Visst går utvecklingen snabbt framåt och det tar tid att ändra på saker i en så stor organisation som skolan. Men vi måste börja någonstans. Eller hur?

Lisa Adolfsson

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nu då?

  1. karolinak2015 skriver:

    Mycket bra inlägg som jag verkligen delar. Jag ser fram emot vidare samarbete, även om vi inte delar rum längre.
    Karolina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>