Boktips

Aktuell bok att läsa tillsammans…

Mördarens apa
Jakob Wegeliud

Jag läste för en tid sedan den rikligt illustrerade boken ”Legenden om Sally Jones” av Jakob Wegelius. En tunn liten bok som fascinerade mig. Jag antecknade: ”Härligt snabb händelserik berättelse om gorillan Sally Jones öde. Tar upp mänskliga svagheter men även styrkor.  Sally ser världen, smyger ombord och hoppar av handelsskutor på olika ställen. Hon köps, utnyttjas och rymmer. Blir förälskad och hoppas… Jag tycker om den, den ger mersmak. Ska läsa Mördarens apa av samma författare.”
Nu har jag slukat Mördarens apa. Sträckläste de sexhundra sidorna och upptäckte förvånat att jag gärna skulle vilja mönstra på som maskinist och segla till främmande kontinenter. Utformningen av den här boken skilde sig från den förra, ”Legenden om Sally Jones”, i sin textmassa samt att utformning av text och bilder var åtskilda. På de första sidorna i boken finns många av karaktärerna detaljrikt tecknade. Bokomslagets insidor är täckta av en karta över resan. I övrigt textsidor.

Det här är verkligen en bok som framkallar inre bilder hos mig. Jag har känt, sett, luktat, smakat och lyssnat mig igenom sjöresor och främmande kvarter i fjärran länder. Författaren bjuder läsaren på en underbar resa med underhållning ända bort till Indien. Jacob Wegelius språk är rakt och kryddat med helt fantastiska historier.
Berättarjaget i boken Sally Jones, är en apa som växt upp och levt bland människor. Hon har fått lära sig många praktiska hantverk och mycket om människors beteende. Boken tar vid där ”Berättelsen om Sally Jones” slutar, Sally Jones tillbringar dagarna med sin vän en ärlig, rättskaffens människa, Henry Koskela, som har räddat hennes liv. Hon har just fått en skrivmaskin av Chiefen, som hon kallar honom. Sally skriver på sin Underwood No. 5 om deras jakt på jobb i Lissabons hamnkvarter. De har befunnit sig där i väntan på att någon ska ge dem ett fraktuppdrag med deras skuta, Hudson Queen. De har dåligt med pengar och blir glada när de äntligen får ett uppdrag. Men det visar sig att det är förbjudna laster och riktiga gangsters som anlitat dem. I följderna efter detta inträffar den riktiga Katastrofen. Chiefen blir indragen i en våldshändelse och dömd för mordet på en man. Sally Jones som sett hur allt gått till, vet att chefen är oskyldig. Ensam förtvivlad blir hon jagad av människor som skriker  ”Mördarens apa” efter henne. Hon kan inte prata, inte berätta så hon flyr upp bland takåsarna. Hon får efter några dagar hjälp och tröst av en ny vän, den skönsjungande Ana. Ana som sliter på fabriken från tidigt till sent och sjunger i sitt fönster på kvällarna. Anas vän musikmakaren, Ludgi Fidardo, är övertygad om att Ana kommer att bli berömd en dag. Sally blir efter en avvaktande start anställd i musikverkstan. Berättelsen tar fart om mäktiga män med skumma avsatser, hårt arbetande vanliga människor som sliter och har det. Sjömän, djur och maskiner. Vänskap, svek, hopp och förtvivlan. Vågorna skummar när Sally Jones ger sig i kast för att få upprättelse för Henrik Koskela och jag som läsare får väldig lust att följa med på resan.

 

———————————————————————————————————-

Lästips – 9-12 år

Motståndarna

Arne Norlin

Andreas Palmaer

 

Fans! är en ny serie som ska bli tre böcker. Den handlar om Tove och Noel, som båda är tolv år. De har precis har lärt känna varandra och upptäckt att de tycker om varandra. Båda två älskar fotboll och har massor att prata om och båda tar för givet att den andre håller på samma lag. Men det gör de inte. Tvärtom!  Tove är född AIK:are och för Noel finns bara Hammarby. Båda ska gå på derbymatchen mellan AIK och Hammarby, men inte tillsammans. Efter matchen förstår både Tove och Noel att de inte håller på samma lag. När Noel får reda på att Toves pappa är en av spelarna i AIK och att han dessutom är den stora stjärnan i laget – stjärnan som precis har flyttat hem från proffslivet i Skottland – blir det katastrof. Att Noels storebror är en fanatisk anhängare till Hammarby, beredd att göra i stort sett allt för att komma med bland de tuffa fansen i Bajen Forza, gör allt ändå mer komplicerat. Hur ska de kunna hålla ihop när de är fans åt två lag som är ärkefiender? Noel har ett enormt tryck på sig att stå upp för Hammarby. Måste Noel välja mellan sin storebror och Tove?

Christina Andersson

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>