Flyttar bloggen

Ny adress för Bokmikkbloggen är från och med nu

https://bokikt.wordpress.com/

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Samverkan

De sista veckorna har passerat snabbt och mycket har hänt. Maria Johns, bibliotekspedagog på Thorild, Maria Lidström och jag var på Skolbibliotekcentralen i Västra Frölunda och berättade för skolbibliotekarier, pedagoger och någon enstaka rektor om hur vi jobbar tillsammans kring skolbibliotek och på våra respektive skolor. Nöjd och glad med det vi samverkar kring, att utveckla biblioteksverksamheten för  alla våra elever, reste jag dagen därpå till Barcelona. Där befann jag mig när jag fick höra den hemska nyheten att Thorildskolans bibliotek brann. Så mycket som försvann, de mest attraktiva, intressantaste böckerna, maskinerna att hantera ut och in låningen mm. Ett stort arbete behövs nu göras för att återskapa det som byggts upp under lång tid. Tur att den nya bibliotekslokalen var oskadd och att det fanns en digitaliserad bibliotekskatalog. Vi är på väg att upphandla nytt katalogsystem och nu hoppas vi framöver att kunna ha samma så att samarbetet kan bli ännu bättre. Om sedan fler skolor i Kungälv kommer med så kan vi samutnyttja våra resurser!

Tack femmor på sandbacka för sporttemat som de röstat fram och fixat till på snurran!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Världsboksdagen

Vi pratar om att läsa tillsammans och om att kunna läsa själv, om att  prata om böcker/texter tillsammans. Vi pratar om länder där man inte får lära sig läsa, om regimer som inte vill att flickor ska få läsa, om upphovsrätt, om analfabetism och fattigdom. Viktiga saker, som Världsboksdagen, tål att upprepas, . Eleverna har hjälpt till att affischera på skolan.

VBdag

 

 

 

 

 

 

 

 

Femmorna har satte nytt tema på snurran, SPORT blir det några veckor nu.

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Historierna

Putsar fönstret då någon far förbi västerut. Tänker på alla historier, Blåkullapratet i biblioteket fredags. Och på chansen till att berätta/skriva egna historier som dessutom ges extra tillfälle till på Kungälv stadsbibliotek på onsdag.

Hoppas ni lyssnar, läser och berättar mycket för varandra i påsk! Ta fantasin på allvar, den berikar språket och livet. Glad påsk!

32F8AF24-C844-4AA9-8D98-09E760624879

Publicerat i Läsutveckling, Okategoriserade | Lämna en kommentar

ALMA

Idag stannade alla grupperna en stund vid vår ALMA- hylla. ”Mamma berättade att en tysk vunnit priset”, sa en kille i fyran när vi tittade på bilden av årets pristagare Wolf Erlbruch. När jag frågade vem av våra svenska författare som står bakom priset, ropade alla  i kör Astrid Lindgren. Fem klasser blev det som fick en stunds samtal om ALMA-pristagare genom åren och högläsning ur olika böcker. Sedan utlåning och stunder av egen läsning.

8E2C42F4-D790-4173-B850-950E26947477

 

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Skolbibliotek 2017

Jag och Maria, lärarbibliotikarien på Torildskolan har varit på konferens Skolbibliotek 2017. Vi har lyssnat på föreläsare från skolinspektionen, skolforskning, media och digitaliseringsexperter. De har pratat om undervisning, läsförståelse/ läsprocesser,  yttrande-och tryckfrihet, källkritik, skolbibliotek, arbetslag och samverkan. Om framtiden och digitaliseringen, om frihet och integritet. Mellan föreläsningarna fanns tid till möten med bland annat WeLib för att prata om vårt katalogsystem. Med Solveig Eriksson ,Skolbibliotekscentralen, för att stämma av inför vår presentation där i april. Vi hann även göra lite nya bekantskaper. Jag har fått med mig mycket bra ny input till Bokmikk. Det var en bra variation av föreläsningar. Ett inslag jag föll lite extra för var:

”Vikten av att ta fantasin på stort allvar! av Dilsa Demirbag-Sten från Berättarministeriet

Länge har jag önskat mig att få ta del av deras verksamhet. Glädjen med att ge barn tillgång till det skrivna språket fick vi under föreläsningen följa via några filmer som de producerat. Klasser besöker Berättarministeriet i en spännande miljö, startar en skrivprocess sedan får läraren och klassen material att arbeta vidare med i klassrummet hemma. Det var härligt att se hur de jobbar. Med hjälp  av fantasi och  pedagogik hittar de barnens engagemang och energi. Avslutningsvis fick vi ta del av inspirationsfilmen Imagine där berömda vetenskapsmän, idrottare och musikstjärnor deltar. Grattis till Östra Göteborg! Berättarministeriet etablerar sig där i november! Förhoppningsvis kan det ge ringar på vattnet och inspirera även oss i Kungälv.

 Skrivar-workshop på stadsbiblioteket i Kungälv ges redan i påsk. Här kommer en inbjudan från bibliotekarierna där:

easter egg

”Onsdagen 12/4 (påsklovet) har  författaren Peter Ekberg skrivar-workshop och pratar om sina böcker och hur det är att vara författare.

Vi håller till i Hörsal 1 på Mimers hus och deltagarålder är ”mellanstadiet”. Biblioteket bjuder på mellis. Deltagare anmäler sig på : anmalan.biblioteket@kungalv.se”

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Tema Skräck

Femmorna bestämde sitt första tema på boksnurran. De bestämde tema skräck. Jag som hade tänkt tema vår, kärlek, fotboll…

skräck

Naturligtvis var det ett bra val,  det lånas friskt från snurran.

Nästa vecka blir det andra elever som väljer tema.

Det ska bli spännande att se vad de röstar fram.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Källkritikens dag

Idag uppmärksammar vi källkritik. Alla lärare/klasser har material att arbeta utifrån. Vi har satt posters på våra entréer.

Bamse K

 

De yngre läser ur Bamse (nr 2 tema källkritik, 6 ex inköpta till biblioteket).

 

Från nätet har vi länkat hem olika godbitar. Några klasser ska se film från Ur ,”Hur vet du det?”, och andra tar del av Lila viralgranskarnas aktiviteter  bland annat. Frågor kring källkritik har en tid varit uppsatta i biblioteket, ord och begrepp har förberetts. Det är bäddat för goa diskussioner och kanske lite visklekar😋

0ED9F344-DD2A-4B2C-8DC5-827AE11DD89C

 

Publicerat i Informationssökning och källkritik, Okategoriserade | Lämna en kommentar

Att kritiskt gallra

Nytt ska in gammalt, inte längre aktuellt, ska ut. Jag har i veckan gallrat bland hyllor och i skåp. Flera dammiga gamla exemplar som aldrig lånas åkte bort från hyllorna. Men det är inte bara böcker som rensas.

Bland information på nätet måste vi också kunna gallra. MIK – Medie och informationskunnighet tränas, vårt källkritiska arbete i femmorna i veckan handlade om att undersöka webbsidor. Först undersökte vi några sidor tillsammans. Därefter diskuterades i grupper vem sidan gjorts av och varför, slutligen summering i helklass. Dessutom var det start på femmornas  bästa boktipsveckor i  biblioteket.

IMG_9446

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_9447

 

 

 

 

 

Böcker om starka kvinnor är framsatta på vår boksnurra inför Internationella kvinnodagen. Utifrån de böckerna fick vi viktiga diskussioner, om alla människors lika värde, i våra tre fyror i fredags.

IMG_9451

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Lov(e) är härligt

Lov är härligt, love är härligt och att vi går mot ljus och vår är underbart. Någon har klistrat upp ett extra hjärta ovanför Alla hjärtansdags-affischen.  Jag läser högt ur ”Kärleksexperimentet”  av Eva Susso och ”Jag är Love” av Mårten Melin för sexorna.  Böckerna om kärlek på snurran byts ut och fylls på. Någon har klistrat upp ett extra hjärta ovanför Alla hjärtansdags-affischen.

Love är härligt

 

Treornas biblioteksstund blir inspirerande, ett par killar berättar om att de upptäckt det stora biblioteket (vårt stadsbibliotek) på Mimershus och att de har lånat flera PAX-böcker under lovet. Boktipsandet fortsätter och sedan en lång skön stund av läsning.

Dessutom är det full fart på Källkritikarbetet med fyror och femmor! Utställningen i biblioteket ses av alla klasser, och kommenteras av en hel del. Kan ses ävVad är viktigt att veta om sin källaen på Sandbackas Instagram. Vi arbetar bland annat med Kolla Källan och Kolla källans wiki.

 

 

Publicerat i Informationssökning och källkritik, Läsutveckling, Okategoriserade, Pågång | Etiketter , , , | Lämna en kommentar